Over mij

Ik ging voor mijn droom in de sport

Ik had mooie banen in de sport, werkte keihard en was de voorbeeldige werkneemster. Juist omdat dit mijn droom was, ging ik er altijd volledig voor. Bij mij moest het altijd 100% zijn. Werkdagen van 14 uur waren eerder regel dan uitzondering.

Dat ik mezelf daarbij af en toe voorbij liep, dat nam ik voor lief. En dat ik die rol op de achtergrond had, was voor mij ook ok. Als ik maar hard genoeg werkte, dan zou die waardering wel komen.

Totdat ik werd overgeslagen

Tot het moment dat ik, als degene die verreweg de meeste uren aan een project had gewerkt, compleet genegeerd werd bij het uitdelen van de credits. En dat anderen met de eer van mijn ongelooflijk harde werk gingen strijken.
Op dat moment kwam de frustratie eruit die ik kennelijk toch had opgespaard; ik was boos en kon eigenlijk alleen maar huilen. Ik had zo ongelooflijk hard gewerkt en op het moment dat ik beloond kon worden voor mijn harde werk, werd ik genegeerd.

 

Want dat schouderklopje, die externe waardering, daar deed ik het voor, daar was ik continu naar op zoek. Dat was waarom ik me uit de naad werkte. Dat was waarom ik mezelf volledig voorbij liep. Ik noemde mezelf een perfectionist,  maar eigenlijk was ik gewoon bang om fouten te maken en had ik continu het gevoel van ‘ik ben niet goed genoeg’.

 

Ik ben de oudste dochter, was altijd een voorbeeldig kind, super zelfstandig en de ideale leerling. Ik gedroeg mij volledig zoals het hoorde en liep met de meute mee. Mezelf echt uitspreken dat deed ik bijna nooit, want wat als iemand daar wat van zou vinden? Er werden thuis hoge eisen aan mij gesteld en ik ben echt opgegroeid met “als je goed je best doet op school of je werk, dan komt het allemaal goed”. Toen ik ging werken nam ik dat natuurlijk mee.

 

Maar het kwam dus niet goed.

Ik had me uit de naad gewerkt en ik werd overgeslagen. Niet gezien.

Tijd voor verandering

In de periode daarna zocht ik hulp, ontdekte ik de wereld van persoonlijke ontwikkeling en daar heb ik enorm veel over mezelf geleerd. Over controle, over verantwoordelijkheid nemen, over waar mijn behoefte voor die externe waardering vandaan kwam. Over waarin en waarom ik mijzelf nog onnodig klein hield. En ook hoe ik als vrouw in een mannenwereld juist mijn feminiene eigenschappen veel meer kan en mag inzetten.

 

Het resultaat is dat ik vanaf dat moment projecten met veel zelfvertrouwen draai, sindsdien gevraagd ben voor diverse leidinggevende rollen. Ik kon vanaf dat moment zonder problemen verantwoordelijkheden uit handen geven en dat maakte me niet alleen een leukere collega maar ook nog eens een beter mens. Ik ben dus een zeer gelukkig mens. Het brave meisje van toen is een krachtige vrouw geworden.

with Zabivaka

“If you do what you always did,
you will get what you always got”

ESTHER HUIJSMANS-135 bijgesneden

Van apenrots naar matriarchale olifanten

Er is maar één ding, ik had gewild dat ik dit eerder had geleerd en geweten.

Juist omdat ik het ook veel om me heen zag bij vrouwen die in een mannenwereld werken, heb ik besloten om andere vrouwen hierin te gaan coachen. Het mag niemand meer gebeuren dat ze de potentie heeft om een leidinggevende positie in een mannenwereld te hebben, en die positie niet krijgt omdat ze zichzelf niet genoeg laat zien.
Ik leer vrouwen hoe ze het beste uit zichzelf halen, hoe zij vol zelfvertrouwen hun vrouwtje kunnen staan in deze mannenwereld; hoe zij zichzelf stevig kunnen positioneren op de ‘apenrots’ en daardoor die begeerde promotie of baan kunnen krijgen, juist door volledig zichzelf te zijn en hun feminiene eigenschappen in te zetten.

Of zoals ik het ook wel zeg: van apenrots naar de matriarchale olifanten.
De matriarch gebruikt haar social skills om compassie te laten zien en te zorgen voor de hele kudde. Ze leidt de kudde door haar lef en wijsheid en zorgt er door haar social skills voor dat in de hele olifantenfamilie hechte verbindingen worden gelegd, behouden en versterkt, waar de gehele kudde baat bij heeft.

Wat je over mij moet weten

Ik ben direct en neem geen blad voor de mond; ik geef mijn klanten altijd een goedbedoelde “kick ass”. Ik kan niet tegen mensen die in de slachtofferrol zitten en geen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven nemen. Dat pakt bij mij niet. Ik ken een mannenwereld als de sportwereld, draai er al 20 jaar in mee op het hoogste niveau en ik kan je rechtstreeks vanuit de praktijk concrete mogelijkheden aanreiken waar je ze zelf niet ziet.

 

De woorden die steevast naar voren komen als vrienden mij omschrijven zijn drive, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid, doorgaan waar een ander allang gestopt zou zijn.
En ook het vrouwelijke verbinding; ik breng graag mensen samen.

Mijn visie op vrouwelijk leiderschap

Anno 2022 vind je nog steeds opvallend weinig vrouwen in leidinggevende posities; en in een mannenwereld als sport, techniek of ICT is dit helemaal het geval.

Veel vrouwen wijzen dan naar de mannen. Ik denk dat er veel vrouwen zijn die zichzelf nog onnodig klein houden; de vrouwen die wél leiding geven, zijn degenen die zichzelf wel laten zien. Die zien vaak ook niet waarom het zo moeilijk moet zijn.

 

De vrouwen die zich nog verstoppen, daar ligt de sleutel. Ik vind dat de bal bij hen ligt: zij moeten aan de bak om hun onzekerheid te overwinnen. Geen makkelijke opgave, maar zó waardevol voor hen persoonlijk én voor de hele (sport)wereld!

Typisch Esther

Trotse tante

Groot sport- en vooral voetbalfan; sinds 2004 ga ik al naar alle EK’s en WK’s en ik heb zelfs een stoeltje op de bekende Oranjebus

Echte wereldburger: aan de telefoon was vaak de meest gestelde eerste vraag “ben je in Nederland?”. En dat is ook niet vreemd met mijn roots: ik ben een Nederlands/Surinaams/Chinese mix met een Caribisch sausje

Dol op cijfertjes en handig met computers (dat krijg je als kind van twee ouders die wiskunde hebben gestudeerd)

Als de muziek aangaat, dan moet ik dansen

Ongelooflijke theeleut; op mijn bureau zie je altijd een eigen beker met gember, citroen en een kaneelstokje staan

Volgens vrienden heb ik een olifantengeheugen; al moet ik toegeven dat dat tegenwoordig wat minder goed is dan vroeger, wel ken ik nog steeds alle Kinderen voor Kinderen-liedjes uit mijn jeugd uit mijn hoofd (hoezo nutteloze informatie🙈)

Guilty pleasures: ribbelchips en witte chocola

Sportief en (nog steeds) competitief; ik hockey, tennis, ski, wielren en golf graag en ben ook begonnen met kickboksen. En ik kan tegenwoordig iets beter tegen mijn verlies dan vroeger

Wat kan ik voor jou betekenen?

Genoeg over mij, over naar jou.
Je bent waarschijnlijk met een reden op mijn website terecht gekomen.
Wat kan ik voor jou betekenen? Heb je een vraag voor mij?

Neem dan zeker even contact met mij op.