“Niet alleen voor de speelsters, maar ook voor mij een meisjesdroom die is uitgekomen.”

“Niet alleen voor de speelsters, maar ook voor mij een meisjesdroom die is uitgekomen.”

Interview uit de NACOURANT, oktober 2017

Drie vragen aan
Esther Huijsmans, Venue Manager EK-Vrouwen Breda

Tekst: Dennis van Bergen

Een  van de personen die het voorbije Europees Kampioenschap voor vrouwen in goede banen leidde, is Esther Huijsmans. Als venue manager zorgde ze er onder meer dat de vijf wedstrijden in het Rat Verlegh Stadion uitstekend verliepen.

HOE KIJKT U TERUG OP HET EVENEMENT?
“Met een heel goed gevoel. Vanwege de sportieve prestaties van de Oranje-meiden, die het voetbal echt op de kaart hebben gezet met hun titel, maar ook vanwege de hele organisatie er omheen die succesvol heeft uitgepakt. Er komt immers behoorlijk wat bij kijken. Voorbeeldje: alleen al qua tv en media moesten we bij de topwedstrijden wel vijf keer zoveel mensen huisvesten dan gewoonlijk is rondom wedstrijden van NAC. De boarding moest vervangen worden, en het stadion werd in WEURO-stijl gebracht. Dat is een pittige klus. Maar niemand die daar om maalde. Het EK Vrouwenvoetbal was waanzinnig om mee te maken. Voor ons en voor het publiek dat in groten getale naar de stadions is gekomen.”

HET RAT VERLEGH STADION STAAT BEKEND OM HAAR ‘AVONDJE NAC’. HING ER TIJDENS HET EK EEN SOORTGELIJKE SFEER?
“Weet je wat het grappige is? Voorafgaand aan het toernooi, hoorde je veel geluiden van supporters die zeiden dat ze met dit soort wedstrijden niet naar het stadion zouden komen. Want vrouwenvoetbal? Nee, daar hadden ze niet zoveel mee. Maar toen het toernooi eenmaal bezig was, begreep ik dat ook veel NAC-supporters de tribunes bevolkten. Met de fans van de landenteams zorgden ze voor een hele mooie entourage bij de vijf wedstrijden die in Breda zijn gespeeld. Veelzeggend is misschien wel dat bij de best bezochte wedstrijden zonder het gastland het NAC-stadion het decor was. Zelfs bij de halve finale Denemarken – Oostenrijk, op papier niet bepaald een topaffiche, kwamen veel mensen naar het stadion. Dat zegt veel over de wijze hoe het toernooi leefde in Breda. Want ook de fanzones in de stad bleken behoorlijk in trek. Duitse en Zweedse supporters, Deense en Belgische fans; iedereen liep door elkaar heen en iedereen had overduidelijk plezier in Breda. Dat is mooi om te zien natuurlijk.”

WAT WAS HET ALLERMOOISTE MOMENT?
“Het teamwork, het samen er de schouders onder zetten. In dat opzicht had ik met onder anderen de NAC-medewerkers Leon Aerssens en Martijn Schinning hele fijne mensen om mee samen te werken. Het was echt bikkelen, maar juist daarom was het zo mooi dat alles goed gelukt is. Ik kan je zeggen dat er best wat emoties bij me loskwamen, toen ik voorafgaand aan de wedstrijd Duitsland – Zweden de UEFA walk-on muziek hoorde spelen in het Rat Verlegh Stadion. Dan schieten er toch bepaalde gevoelens door je lijf. Zo van: “We hebben het toch maar mooi geflikt met zijn allen.” Ja, dat was een heel bijzonder moment. En dat de Oranje-meiden dan uiteindelijk ook de finale winnen in Enschede, maakte het toernooi helemaal compleet. Het was voor mij persoonlijk een meisjesdroom die is uitgekomen.”

Geen reactie's

Geef een reactie