“Ik had nooit gedacht zo blij te zijn een gat in de muur te zien”

“Ik had nooit gedacht zo blij te zijn een gat in de muur te zien”

Interview uit Sportprof, 2014

Esther Huijsmans werkt voor ICON, het bedrijf dat werd ingehuurd om de stadionaankleding en bewegwijzering voor de twaalf WK-stadions in Brazilië te verzorgen. Momenteel werkt ze als venue manager voor de Arena Corinthians. “De aankleding maakt het toernooi toch echt af, het is de kers op de taart.”

Huijsmans ontdekte tijdens haar werkzaamheden als vrijwilliger bij Euro 2000 dat er mogelijkheden waren om haar werk met haar passie te combineren. Haar eerste grootschalige sportevenement was het WK onder 20 van 2005. Na gewerkt te hebben aan een project rondom de Olympische Spelen in Rusland werd ze door een oud-collega van het EK onder 21 van 2007 gebeld of ze beschikbaar was.

“Hun venue manager voor São Paulo was, net voor het werk begon, uitgevallen. Ze waren daarom dringend op zoek”, aldus Huijsmans. “Aangezien ik al gepland had om zelf het WK te gaan bezoeken, was dit in eerste instantie voor mij geen optie. Maar omdat onze werkzaamheden grotendeels afgerond waren als de eerste wedstrijd plaats zou vinden, kon ik beide zaken uiteindelijk goed combineren. Tien dagen later zat ik in het vliegtuig.”

Look en feel

De aankleding in en om het stadion geven het toernooi de WK-look en -feel, de tijdelijke bewegwijzering moet er uiteraard voor zorgen dat alle doelgroepen hun bestemming kunnen vinden. “Bijvoorbeeld alle journalisten van over de hele wereld, die alle media-faciliteiten moeten kunnen vinden. Maar ook voor supporters is het belangrijk dat de ‘you are here’-maps volledig up-to-date zijn. Hier draag ik zorg voor en inmiddels ken ik het stadion op mijn duimpje.”

Vanaf de tweede helft van april is ze als venue manager werkzaam in Brazilië. “De eerste vijf weken bestond ons team uit twee personen: een Braziliaanse coördinator die het contact met de locals onderhoudt, in het geval zij geen Engels spreken, en mij ook wegwijs maakt in deze overweldigende stad”, blikt Huijsmans terug.
De werkdagen zijn afwisselend en bestaan voornamelijk uit overleg en de coördinatie van diverse installaties. “Ik heb veel meetings en gezamenlijke ‘walkthroughs’ met de verantwoordelijken voor de verschillende functiegebieden gehad. Daarnaast coördineerde ik de installaties voor onder meer de vliegvelden, hotels, de locaties voor ticketing en het accreditatiecentrum.”

Geen dag hetzelfde

De Arena Corinthians is een nieuw stadion, waardoor er continu ontwikkelingen waren in het onderkomen. “Ik maakte een dagelijkse ronde door het stadion om te zien water en is veranderd en om nieuwe zaken op te meten, want er gebeurde veel. Tijdens zo’n dagelijkse ronde kwam je bijna altijd wel een aantal mensen van het lokale organisatiecomité tegen en dan werd je even bijgepraat over de laatste ontwikkelingen.”

“Een kleine beslissing over de verandering van een ingang kan voor de bewegwijzering grote impact hebben”, merkte Huijsmans. “Een paar deuren, die noodzakelijk waren voor een goede doorstroom waren nog niet aanwezig in het stadion. Er hing wel een A4 met de tekst ‘door to be open’ maar het was elke dag de vraag of deze voorziening er daadwerkelijk zou komen. Ik had nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn om een gat in de muur te zien”, lacht ze, “hoewel het toen nog een tijd duurde voordat de daadwerkelijke deuren er in zaten.”

Wat maakt haar werk zo leuk? “Geen dag is hetzelfde. Het is heel hard werken, maar zoals al gezegd maakt ons werk het stadion wel helemaal af. En dan krijg ik een glimlach op mijn gezicht als ik een Japanse journalist in het stadion op de foto zie gaan.” In de Arena Corinthians worden in totaal zes WK-duels gespeeld. Brazilië opende in het stadion het toernooi tegen Kroatië en Nederland trof er in de groepsfase Chili. De laatste WK-wedstrijd in São Paulo is de halve finale van 9 juli.

 

Geen reactie's

Geef een reactie