Het delen van mijn learnings

Het delen van mijn learnings

Vier Gymnasium: ik zit in de klas, ademloos te luisteren naar de lerares. Dit is een van de leukste en makkelijkste vakken van het jaar. Een uurtje per week alleen maar luisteren naar interessante verhalen uit de Griekse Oudheid. Mijn lerares weet deze zo boeiend te vertellen dat ik voor de proefwerken Griekse Mythologie zonder studeren makkelijk een heel hoog cijfer haal.

“Gewoon doen en blijven oefenen”

 

15 jaar later: mijn werkende leven is begonnen. Mijn manager is een voorbeeld in presenteren, iedereen is een en al oor als hij begint te praten; ikzelf vind het op dat moment zelfs nog spannend om voor een groep te staan.
Ik vraag hem hoe hij hier zo goed in is geworden. Het antwoord is: “gewoon doen en blijven oefenen”. Deze boodschap knoop ik in mijn oren en als de vraag komt of hij een gastcollege wil komen geven en hij niet kan, zegt hij: “misschien kun jij dit doen”.

Gewoon doen dus…was het maar zo makkelijk. Mijn eerste presentatie voor een groep studenten begin ik met een quiz met grappige feitjes; daarna vuur ik een overload aan informatie op ze af. Ik heb nu eenmaal het idee dat ik de studenten wat moet bijbrengen en heb het idee dat dat de manier is. Ik ben opgelucht als de presentatie voorbij is, toch ook wel een klein beetje trots dat ik dit gewoon gedaan heb, ook al ben ik niet echt tevreden over mijn presentatie.

“Wat wil ik dat mensen onthouden en hoe onthouden ze dat het beste?”

 

Mijn contactpersoon is dat gelukkig wel en de jaren daarop mag ik nog vaker presentaties geven. Op een gegeven moment vraagt hij mij om gewoon mijn ervaringen van mijn projecten te delen; dat wil ik wel!
In dezelfde periode hoor ik ergens dat mensen meestal maar drie dingen onthouden van een presentatie. Wat wil ik dat ze onthouden en hoe onthouden ze dat het beste?
Mijn gedachten gaan terug naar mijn lerares van de middelbare school, dat was storytelling pur sang. Dat is de manier!

Een paar weken later geef ik mijn beste presentatie ooit; ik deel anekdotes over alle toernooien waaraan ik heb meegewerkt en vooral de learnings. Na afloop krijg ik veel enthousiaste reacties; voor het eerst ben ik echt trots op en tevreden over een presentatie.

In mijn blogs wil ik deze ervaringen en vooral de learnings met jullie delen. Ik hoop dat deze learnings ook voor jullie interessant zijn; ik hoor graag je reactie!

I am test text for Image with text shortcode.

Geen reactie's

Geef een reactie